آیات ابتدایی سوره‌ی روم که خبر از شکست رومیان می‌دهد، در چه سالی نازل شده است؟ و مراد از «ادنی الأرض» در این آیات، کدام منطقه است؟
منبع : اسلام کوئست ۱۴۰۳/۷/۹ 7 بازدید

0

آیات ابتدایی سوره‌ی روم که خبر از شکست روم می‌دهد، در چه سالی نازل شد؟ و کلمه‌ی «ادنی» در آیه «غُلِبَتِ الرُّومُ»، «فِی أَدْنَى الْأَرْضِ وَ هُمْ مِنْ بَعْدِ غَلَبِهِمْ سَیغْلِبُونَ»، به چه معنا است؟

دلیل نامناسب بودن محتوا

جواب
0

یک) اکثر قریب به اتفاق مفسران و علمای علوم قرآنی شیعه و اهل‌سنت، معتقدند سوره‌ی‏ روم سوره‌ای مکى است که قبل از هجرت و در شهر مکه نازل شده است،[1]‏ مگر آیات 17 و 18 این سوره که در شهر مدینه نازل شده است.[2]خدای متعال در آیات ابتدایی این سوره به پیروزی ایرانیان بر رومیان اشاره کرده، و سپس پیروزی رومیان را در آینده پیش‌بینی کرد: «غُلِبَتِ الرُّومُ، فِی أَدْنَى الْأَرْضِ وَ هُمْ مِنْ بَعْدِ غَلَبِهِمْ سَیغْلِبُونَ فِی بِضْعِ سِنِینَ‏»؛[3] رومیان شکست خوردند، در نزدیک این سرزمین! و چند سال دیگر بعد از این شکست، پیروز خواهند شد.جنگ‌های میان ایران و روم[4] از سال 602 میلادی شروع و تا سال 628 حدود 25 سال به درازا کشید. به عبارت دیگر، این نبردها هفت سال قبل از بعثت پیامبر(ص) آغاز شد و تا چندین سال بعد از هجرت ادامه یافت که با پیروزی و شکست‌هایی از طرفین همراه بود، اما در مورد سال نزول این آیات احتمالاتی داده شده است:سال ششم بعثت،[5]سال هشتم بعثت،[6]سال نهم بعثت.[7]دو) در مورد این‌که مراد از «أَدْنَى الْأَرْضِ»[8] و یا نزدیک این سرزمین کجا است، چند تفسیر وجود دارد:مراد از «الارض» جزیرة العرب است؛[9] لذا به منطقه‌ی نزدیک مکه و در شمال جزیرة العرب، در اراضى شام و در منطقه‏اى میان «بصرى» و«اذرعات»[10] و یا «اذرعات» و «کسکر»، «أَدْنَى الْأَرْضِ» گفته می‌شود.[11] مؤید آن روایت امام باقر(ع) است که فرمود: «منظور از آن، شام و اطراف آن است».[12]مراد از «الارض» نقطه‌ا‌ی نزدیک به سرزمین ایرانیان بود؛[13] یعنى محلى که نزدیک‌ترین نقطه میان ایران و روم بود.[14]در این‌جا تفسیر سومى نیز وجود دارد که شاید تفاوت زیادى از نظر نتیجه با تفسیر دوم نداشته باشد، و آن این است که منظور از این زمین، زمین روم است؛ یعنى آنها در نزدیک‌ترین سرحداتشان با ایران گرفتار شکست شدند. و این اشاره به اهمیت و عمق این شکست است؛ چرا که شکست در نقطه‏هاى دور دست و مرزهاى بعید، چندان مهم نیست، مهم آن است که کشورى در نزدیک‌ترین مرزهایش به دشمن که از همه جا قوی‌‌تر و نیرومندتر است گرفتار شکست شود.[15]

دلیل نامناسب بودن محتوا

پاسخ شما برای پاسخ به این سوال باید وارد حساب‌کاربری خود شوید.
سوال خود را بپرسید

سوالات مشابه

موردی یافت نشد!

پرسش ‌های مرتبط

    بنر تبلیغاتی شما
    بنر تبلیغاتی شما

    تمامی حقوق این وبسایت متعلق به موسسه هوش مصنوعی و تمدن اسلامی (همتا) است.